Excel Power Query Eğitimi (İkinci kurs ücretsiz!)
- 0.0
Brief Introduction
Bir eğitim alana ikincisi ücretsizdir. Yoğun veri kümeleri ile uğraşanlar için ideal olan Power Query kullanmaktır.Description
İkinci kurs ücretsiz! Bu kursu satın aldığınızda ikinci kurs ücretsizdir. Yapmanız gereken, satın alım sonrası ücretsiz almak istediğiniz kursu bana mesaj ile bildirmektir. Ücretsiz tercih edebileceğiniz kurslar:
1. Excel Eğitimi - Temelden Uzmanlığa Kadar
2. Excel Makro (VBA) - Temelden Uzmanlığa Kadar
3. Şirket Değerleme Eğitimi
4. Finans Matematiği, Finansal Modelleme ve Finansal Analiz
5. Business Plan (Proje Finansmanı, Kaynak Planlama, Değerleme)
6. İş Hayatında Stratejik Planlama ve Analitik Çözüm Üretme Eğitimi
7. İş Hayatında Excel
8. Excel Power Query
9. MS Word Temelden Uzmanlığa
10. Şirket Değerleme ve Finansal Strateji Geliştirme
Power Query, birçok farklı kaynaktan veri alıp bu veriler üzerinde düzenleme işlemi gerçekleştirmenizi sağlayan BI aracıdır. İlk olarak Şubat 2013’de Data Explorer adı ile piyasaya sürülmüştür, Temmuz 2013’de ise Power Query adını almıştır. Power Query, Microsoft Excel 2010 ve 2013 versiyonlarında bir eklenti olarak ücretsiz indirilip yüklenebilir. Excel 2016 versiyonunda ise Data (Veri) sekmesinde Get & Transform (Al ve Dönüştür) alanında gömülü olarak karşımıza çıkar. Bir de ayrıca Microsoft Power BI for Desktop uygulamasında bulunur.
Birçok farklı kaynaktan aynı anda veri alabilen, aldığı bu verilerin işlenebilir anlamlı hale getirilmesini sağlayan, yapılan düzenleme adımlarını kaydeden ve yeni veri geldiği zaman tıpkı bir kayıt makrosu gibi, yapılan adımları tekrar gerçekleştirip, verilerin otomatik olarak düzenlemesini sağlar.
Düzenleme işlemleri sonucunda elde edilen veriler gerekirse Excel’e aktarılabilir, milyonlarca satırlık veriler üzerinde çalışılıyorsa, düzenlenen veri seti gerekirse Power Pivot’a aktarılabilir, gerekirse sadece veri ile bir bağlantı bile kurulabilir.
Power Query ile Neler Yapılabilir?
Power Query ile birçok farklı veri kaynağından veri alınabilir. SQL Server, DB2 ya da Oracle. Tüm bu veri tabanları kaynak olarak desteklenir. Ayrıca SSAS’lere bağlanıp veri çekilebilir. “.txt”, “.csv”,”.xlsx” “.xlm” uzantılı veri yapılarına bağlantı oluşturulabilir. Bir klasördeki tüm dosyaları bile aynı anda okuyabilirsiniz. Web’den, Sharepoint’den, SalesForce’dan hatta Facebook gibi uygulamalara bağlanıp, veri aktarımı gerçekleştirebilirsiniz. Azure Servislerine bağlanıp veri alabilirisiniz. Azure SQL, Azure HDInsight, Azure Blob Storage vb. Çok geniş alandaki veri tabanları, Power Query ile bağlanıp veri aktarımını destekler (Power BI için de geçerlidir).
Power Query ve Power BI’ın güncellemeleri ile bu veri kaynaklarının sayısı artmaktadır.
Excel Power Query, ülkemizde çok tanınmamış fakat yoğun veriler ile çalışan herkes için ideal ve oldukça basit bir veri işleme sistemidir. Bu sistem, SQL, Access vb. veri işleme programlarından oldukça kolaydır. Burada kod yazmayacaksınız. Siz sadece menülerden bazı işlemler yapacaksınız ve kodları kendisi otomatik olarak yazacaktır.
Power Query, öğrenmeye değer bir uygulamadır. Sadece bu uygulamayı öğrenmek ile SQL ve Access kullanmanıza bir çok alanda gerek kalmayacaktır. Ayrıca eğitim de oldukça kısa ve basittir. 3 saatinizi ayırarak böyle önemli bir uygulamayı öğrenmek iyi bir fırsattır.
Requirements
- Requirements
- İş hayatında Excel'i kullanmakta olan çalışanlar, her gün farklı kaynaklardan yoğun veriler ile çalışıyorlarsa, bu eğitime ihtiyaç duyacaklardır.
- Power Query, Excel kullanıcılarının az bildiği bir özellik olup 2016 Excel ile birlikte gelmiştir. 2013 Excel'de de eklenti olarak kullanılabilmektedir.
- Power Query kullanılabilmesi için Excel'in kullanılıyor olması yeterli olacaktır.
- Bu eğitim için en azından Excel 2013 ve üzeri versiyonlar kullanılmalıdır. 2016 Excel'in varsa herhangi bir ek işleme gerek yoktur. 2013 Excel'de ise Power Query eklentisini bilgisayarınıza ücretsiz kurabilirsiniz.