Microsoft Excel Eğitimi - Sıfırdan Zirveye
- 0.0
Brief Introduction
Veri ve Tablo Yapıları, Formüller, Özet Tablolar, Grafikler, Veri Doğrulama, Koşullu Biçimlendirme, Macrolar, VBADescription
Merhabalar :)
Bu eğitimde sizi sıfır noktasıdan zirveye çıkaracak dersler sizleri bekliyor. Eğitime başlamak için bir altyapınızın olmasına gerek yok. Yalnızca Microsoft Exceli öğrenme tutkunuzun olması yeterli.
Kurs içerikleri aşağıdaki şekildedir ;
BAŞLANGIÇ SEVİYESİ EĞİTİMLER
DERS -1 : AÇILIŞ EKRANLARI
Bu derste Microsoft Excelin açılış ekranlarının tanıtımı yapılmıştır. Açılış ekranında kullanıcıyı karşılayan menülerin incelenmesi sağlanmaktadır.
DERS -2 : ARAYÜZ TANITIMI
Microsoft Excelin arayüzündeki bölmelerin adlandırılması ve işlevlerin üzerinde durularak, bu bölmelerin tanıtımı yapılmıştır.
DERS -3 : VERİ GİRİŞİ
Bu derste Microsoft Excelde veri girişlerinin doğru ve hızlı bir şekilde nasıl yapıldığını ele alıyoruz. Doğru bilinen bazı yanlışlar ve işinizi kolaylaştıracak ipuçlarına da bu eğitimin içeriğinde bulabilirsiniz.
DERS -4 : TABLOLAR
Bu derste Microsoft Excelde tablo yapımını gördük. Tablo yapıları microsoft excel kullanıcıları için olmaz ise olmaz özelliklerindendir. Bu yüzden bu eğitim serisinin içinde tablo yapımı ile ilgili bir dersin konumlandırması gerektiğini düşündük.
DERS -5 : KOŞULLU BİÇİMLENDİRME
Microsoft Excelde biçimlendirmeyi daha dinamik ve görsel hale getiren koşullu biçimlendirme özelliğinin bilinmesi çok önemlidir. Verilerinizi belli koşullara bağlı olarak biçimlendirmenize olanak sağlar.
DERS -6 : HESAPLAMA VE FİLTRELER
Tablomuzdaki verilerle ilgili toplu hesaplamalar yapabiliriz. Bu desimizde tablomuzda ki verilerle neasıl hesaplama yapabileceğimizi görüyoruz.
Dahası verilerimizi nasıl filtreleyebileceğimizi bu derste detaylı bir şekilde görebilirsiniz.
DERS -7 : FORMÜLLER
Excelde formül yazmak çok önemlidir. Bu dersimizde formüllerin nasıl yazılacağından ve yapmak istediğimiz işlem için hangi formülü yazmamız gerektiğini nereden bulabileceğimizi görüyoruz.
DERS -8 : PİVOT TABLOLAR
Pivot tablolarla çalışmak işlerimizi çok kolaylaştırır. Tablomuzdaki verilerimizi derleyerek bize özet tablolar sunmaktadır. Bu sayede tablomuzdaki verilerin analizini daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabiliriz.
DERS -9 : GRAFİKLER
Verilerimizin görselleştirilerek sunulması herkes için çok önemlidir. Bu derste bunu nasıl başarabileceğimizi göreceğiz. En çok kullanılan 2 farklı grafik çeşidinin nasıl oluşturulacağını bu derste görebilirsiniz.
DERS -10 : VERİ DOĞRULAMA
Tablonuzdaki verilerinizin düzenli bir şekilde oluşturulabilmesi için olmaz ise olmaz özelliklerinden birisidir Veri Doğrulama. Bu özellikle tablonuzdaki verilerin uyumluluğunu kontrol altına alabileceksiniz, yanlış girişleri engelleyebileceksiniz.
DERS -11 : YAZDIRMA
Excel çalışma kitabınızda yaptığınız çalışmaların çıktısını nasıl alabileceğimizi görüyoruz bu derste. Bazı durumlarda çıktı almak zor olabiliyor. Örneğin tablomuz başka bir sayfaya taşıyor fakat biz 1 sayfada gözükmesini istiyoruz. Bu gibi durumlara da değindiğimiz dersimizi izleyebilirsiniz.
********************************************************************************************************************************
ORTA SEVİYE EĞİTİMLER
DERS-12 : TEMALAR
Microsoft Excelde varsayılan temadan çok daha fazlası bulunmaktadır. Bu eğitimde çalışma kitabımızın varsayılan renklerini, yazı tipini içinde barındıran temanın nasıl değiştirileceği işlenmiştir.
DERS-13 : METNİ SÜTUNA ÇEVİRME
Microsoft excelde işlenmesi gereken veriler her zaman karşımıza tablo formatında çıkmayabilmektedir. Özellikle .csv formatındaki dosyaları analiz etmemiz gerektiğinde birbirinden virgül ile ayrılan verileri ayrıştırmamız gerekir. Bu eğitimimizde tablo dışı formatlarda önümüze gelen verileri nasıl tablo formatına getirebileceğimizi görmekteyiz.
DERS-14 : GÖRELİ VE MUTLAK DEĞERLER
Microsoft Excelde Göreli ve Mutlak olarak adlandırılan iki kavram bulunmaktadır. Formüllerde kullandığımız hücre isimlerini bazı durumlarda sabitlememiz gerekebilmektedir. Bu durumlarda mutlak hücre değerlerini kullanmaktayız. Bu eğitimde iki kavram ele alınarak ikisi arasındaki farklar örneklerle açıklanmaktadır.
DERS-15 : DÜŞEYARA FORMÜLÜ
Microsoft Excelde kullanılan ençok 5 formülden birisi ola “düşeyara” , bir tabloda aranması gereken bazı değerlerin bulunmasında ve getirilmesinde kullanılmaktadır. Bu eğitimde Düşeyara formülünün en yaygın kullanım alanı incelenmektedir.
DERS-16 : İNTERNETTEN VERİ ÇEKMEK
Microsoft Excelde herhangi bir internet sayfasındaki verileri çalışma kitabımızın içinde kullanarak vakitten kazanabilir ve verilerimizin analizini daha gerçekçi bir şekilde yapabilmekteyiz. Üstelik dışarıdan alınan bu veriler internete bağlı kaldığınız sürece canlı olarak beslenmektedir. Bu eğitimde, Excel çalışma kitabımıza internetten veri çekmenin nasıl gerçekleştirileceği anlatılmıştır.
DERS-17 : HÜCRELERE AÇIKLAMA EKLEME
Excelde işbirliğe açık bir yapı bulunmaktadır. Değiştirilen veriler ile ilgili bir kullanıcı hücrelere açıklama ekleyerek, aynı çalışma kitabını kullanan diğer kullanıcılara açıklamalar vasıtasıyla notlar bırakabilmektedir. Bu eğitimde excelde açıklamaların nasıl eklendiği,düzenlendiği ve silindiği ele alınmıştır.
DERS-18 : GELİŞTİRİCİ SEKMESİ
Geliştirici sekmesi excelde varsayalın sekmeler arasında yer almamaktadır. Kullanıcının kendisinin bu sekmeyi aktive etmesi beklenmektedir. Bu eğitimde Geliştirici sekmesini tanıyarak bu sekmenin bazı özelliklerini kullanmayı öğrenmekteyiz.
DERS-19 : DÜĞME OLUŞTURMA
Excelde düğmeler oluşturarak yapılması gereken bazı işlerin daha efektif ve hızlı bir şekilde yapılması sağlanabilmektedir. Bu eğitimde Excelde buton oluşturmayı ve bu butonlara bazı işlevler yaptırmayı görmekteyiz.
DERS-20 : EĞER FORMÜLÜ
Excelde en çok kullanılan formül özelliği taşıyan “Eğer” formülü ile bir çok koşula bağlı veri analizlerini gerçekleştirmek mümkün kılınmaktadır. Bu eğitimde “Eğer” formülünün en yaygın kullanılan alanlarından örnekler ile birlikte bu fotmülün nasıl kullanıldığını görmekteyiz.
DERS-21 : DİLİMLEYİCİ
Excelde filtreleme yapmanın daha kolay ve hızlı bir yolu olan “Dilimleyiciler” ile filtreleme yapmanız daha da kolay bir hal alır. Aynı zamanda daha görsel bir şekilde filtreleme imkanı sağlanabilmektedir. Bu eğitimde veri tablomuza dilimleyici ekleyerek işlevlerini öğrenmekteyiz.
********************************************************************************************************************************
İLERİ SEVİYE EĞİTİMLER
DERS -22 : Kitap-Sayfa-Hücre Korumaları
Microsoft Excelde kullanıcıların girişlerini kısıtlamak veya engellemek amacıyla sayfa ve hücre korumaları kullanılmaktadır. Hücre, sayfa veya çalışma kitabının tamamı korumaya alınarak şifrelenebilmektedir. Bu derste korumanın nasıl yapılacağı işlenmiştir.
DERS -23 : İNDİS-KAÇINCI Formülleri
Bir tabloda aranmak istenen verinin çekilmesine yarayan “Düşeyara” formülüne hem alternatif hem de daha ileri seviyede arama yapabilmemizi saylayan “İndis” ve “Kaçıncı” formüllerinin kullanımı işlenmiştir.
DERS -24 : Bağımlı ve Değişken Listeler (İL-İLÇE)
Excelde dinamik ve birbirine bağımlı listeler oluşturmak mümkündür. Bu derste veri doğrulama, İndis-Kaçıncı, EğerSay gibi birçok excel özelliğini birarada kullanarak birbirine bağımlı ve dinamik listeler oluşturulmakadır.
DERS -25 : Dinamik Grafik Oluşturma
Verilerin görselleştirmesine yarayan en önemli araçlardan birisi grafiklerdir. Grafiklerin dinamik hale getirilerek birden fazla grafiğin birleştirilmesi sonucunda daha verilerin daha iyi analiz edilmesi sağlanmaktadır. Bu derste iki grafiğin birlikte kullanılmasının yanı sıra verilerin değişkenliği ile grafiğin yapısınında değişmesi sağlanmaktadır.
DERS -26 : Durum Çözümlemesi
Excelin en önemli özelliklerinden birisi de veri analizinin yapılabilir olmasıdır. Bu derste verilerimizin farklılaşması durumundaki senaryolarda, çıktılarımızın nasıl etkileneceğinin ve değişkenlik göstereceğinin analizleri yapılmaktadır.
DERS -27 : Macro Kaydetme
Tekrarlayan işlerin otomatize edilmesine ve kod kullanmadan yapılmak istenen işin excele aktarılmasına yarayan macrolar excelin önemli özelliklerindendir. Bu derste bir macro oluşturulması ve daha sonra çalıştırılması süreçlerinin tamamı işlenmektedir.
DERS -28 : Macro Atama
Kaydedilen bir macro birçok farklı şekillerde hayata geçirilebilmektedir.Bu derste Macronun farklı şekillerdeki çalıştırılma yöntemlerinin yanısıra, macronun farklı bir türü olan Göreli Başvuru macrosu kaydedilmekte ve hayata geçirilmektedir.
DERS -29 : Visual Basic For Application - HELLO WORLD
Microsoft Excelin kodlama arayüzü olan Visual Basic for Application (VBA) hakkında incelemeler sağlanılarak giriş yapılmaktadır. VBA arayüzünün tanıtılmasının ardından ilk kodun yazılması sağlanmaktadır..
DERS -30 : VBA IF KOMUTU
Kodlama atmosferinde en çok ihtiyaç duyulan komutlardan birisi olan “IF” komutu mercek altına alınmaktadır. If komutu kullanılarak örnekli bir şekilde kodlar geliştirilmektedir..
DERS -31 : VBA FOR KOMUTU
Kodlamada kullanılan “For” döngüleriyle ilgili anlatım sağlanmaktadır. Sonrasında for döngüleri kullanılarak kodlar örnek kodlar geliştirilmektedir.
Requirements
- Requirements
- Derslerde Microsoft 2019 versiyonu kullanılmıştır. Kursiyerlerin Microsoft Excel 2016 ve sonrası versiyonları kullanması tavsiye edilir , fakat Excel 2010 ve üzeri versiyonlarına sahip kullanıcılarda zorluk çekmeyeceklerdir.
- Derslerde Microsoft Excelin Türkçe arayüzü kullanılmaktadır. Kursiyerlerin dil tercihlerini "Türkçe" olarak ayarlamaları tavsiye edilir.